Kozja-ovčija surutka u prahu

kozjaovcjasurutkaMešavina kozije i ovčije surutke u prahu jedini je animalni proizvod koji organizmu daje baznost, tj. alkalizuje ceo organizam. S obzirom da mnoga oboljenja počinju preteranim zakiseljenjem organizma, može se zaključiti velika dobrobit koju možemo dobiti redovnim korišcenjem ove surutke.

Prema rečima naturopate dr Roberta H. Sorgea, proizvodi od kozijeg i ovčijeg mleka, uključujući i surutku, predstavljaju idealnu hranu za ljude zato što su izuzetno slični ljudskom majčinom mleku. Hipokrat, otac medicine, smatrao je surutku idealnim lekom za sva oboljenja i sve ljude.

Veliki broj pozitivnih uticaja
Ova vrsta surutke ima veliki broj pozitivnih uticaja na ljudsko zdravlje.

1. Izvanredan izvor proteina za trudnice kod kojih je povećana potreba za belančevinama.

2. Ona je odličan hepatoprotektor tj. štiti jetru od različitih stranih i toksičnih materija unetih hranom, napicima, lekovima i slično. Takođe, ona potpomaže brži oporavak i regeneraciju jetre.

3. Ova vrsta surutke poboljšava varenje i razvoj dobrih bakterija crevne flore.

4. Povećava elastičnost zglobova i ligamenata, pa se preporučuje kod svih oblika artritisa.

5. Ova surutka, obzirom da je dobijena od životinja koje se drže isključivo na paši, daje odlične rezultate kod različitih alergija, opstruktivnog bronhitisa i astme.

6. Proteini kozije surutke poseduju antikancerogena svojstva zahvaljujući prisustvu aminokiselina sa sumporom. Osiguravaju optimalan nivo magnezijuma i kalcijuma u organizmu.

7. Surutkini proteini sastoje se iz čitavog lanca belančevina. Među njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza. Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažući organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronađen u majčinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom.

Imunoglobulini, kao što je poznato, jača imuni sistem i deci i odraslima. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprečava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje.

Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožđe i pomaže njegovu iskoristljivost, sprečava rast bakterija, uključujući i patogene bakterije, istovremeno pomažući razvoj korisnih bakterija poput bifidusa, čime se uspostavlja dobra crevna flora.

Laktoferin sprečava i rast gljivica, naročito one iz vrsta kandide.

Laktoperoksidaza sprečava razvoj bakterija zavisnih od gvožđa.

To su samo neki od razloga zbog kojih se preporučuje kozija i ovčija surutka, koja inače sadrži više amino kiselina i vitamina A od surutke dobijene od kravljeg mleka.

Ono što izvadaja našu surutka dobijena od mešavine kozije i ovčije surutke je što sadrži čak 20% čistih, iskoristljivih i lako svarljivih proteina. Surutka ne sadrži protein-kazein koji ostaje u siru prilikom prerade mleka i proizvodnje sira, pa nema opasnosti od otežanog varenja i problema koje ovaj veliki protein može da izazove kod nekih ljudi. Takođe, zbog svog sastava enzima i strukture molekula koje sadrži, mogu je koristiti i ljudi koji su inače osetljivi na laktozu tj. mlečni šećer.