Azuki pasulj

azuki_pasuljAzuki je sitan, kompaktan crveni pasulj veoma cenjen kako zbog velike hranljive vrednosti, tako i zbog lekovitih svojstava.
Slađi je od ostalih mahunarki. Bogat je magnezijumim, kalijumom, gvožđem, cinkom, bakrom, kao i vitaminima B kompleksa. Pošto sadrži visok nivo kalijuma (a vrlo malo natrijuma), ishrana sa puno azukija može poslužiti kao prirodni diuretik, a time pomoći i u regulaciji krvnog pritiska. Povoljno utiče na probleme sa urogenitalnim traktom, pankreasom, a poboljšava i cirkulaciju.
Kao i većina mahunarki, azuki je bogat rastvorljivim vlaknima. Ta vlakna pomažu eliminaciju toksina i holesterola iz tela, tako što ih vezuju za sebe.
U Japanu su lekovita svojstva azuki pasulja odavno poznata i on se koristi da potpomogne funkcionisanje bubrega i mokraćne bešike.

Pripremanje:

Pasulj treba ostaviti potopljen u hladnoj vodi najmanje tri sata, a zatim kuvati oko sat i po (na šolju azukija, dodaju se tri šolje vode). Nakon toga se procedi a voda u kojoj je stajao može se popiti kao čaj jer je bogata nutritijentiama, a uz to je i ukusna.

Azuki pasulj sa semenkama:

Sastojci: 200 g azuki pasulja (potopiti preko noći da se lakše skuva) 10 g susama 10 g suncokretovog sirovog jezgra malo susamovog svetlog ulja tamari sos ili morska so

Priprema: Na malo susamovog ulja propržiti semenke suncokreta i susama, pa dodati azuki pasulj i peršun. Malo promešati i dodati soja sos ili so.

Čorba od azuki pasulja:

Sastojci: 1 manja šolja azukija 2 šolje vode 4 cm kombu alge 1 kašika soja sosa ili 1 kašika soli

Priprema: Potopiti azuki u 3 šolje vode i ostaviti da odstoji 3-4 sata. Presuti pasulj u veću šerpu i dodati kombu algu. Kuvati 30-40 minuta (u zavisnosti od kvaliteta zrna), sve dok se zrna ne raskuvaju, a sva voda ispari. Pre završetka kuvanja začiniti morskom solju ili soja sosom i kuvati još desetak minuta. Po želji može se dodati i razno povrće. Obratiti pažnju na vodu tokom kuvanja, pa dolivati pomalo ukoliko je potrebno. Ako ima viška, treba podići poklopac i pustiti da ispari.