Kandida (candida albicans)

Kandida je vrsta gljivice koja se normalno nalazi u digestivnom sistemu ljudi. Međutim usled pada imunog sistema one počinju bujati, šire se i dovode do pojave neprijatnih oboljenja ( kandidijaze ) u ustima, genitalnom traktu, gastrointestinalnom traktu ili pojavu sistemske kandidijaze ( koja zahvata ceo organizam ). Česta i dugotrajna upotreba antibiotika kao i kortikosteroida podstiče rast gljivica, kao i mnogobrojna oboljenja tipa dijabetes, HIV, leukemija, prisustvo nekih tumora, pothranjenost… Najčešće se javlja kod žena i dece, ali neretko obolevaju i muškarci.

Lečenje kandide:

Za lečenje i kontrolu kandide prevashodno je veoma bitna ishrana.

U ishrani se mora umereno konzumirati hrana bogata ugljenim hidratima. Jer ona pogoduje stvaranju sluzi i kiselosti organizma. Za osobe sa kandidijazom preporučeno je korišćenje žitarica jer su dobar izvor nekih supstanci koje inhibiraju rast gljivica i anaerobnih bakterija. Preporučljivo je konzumirati proso, pečenu heljdinu prekupu (heljdina kaša), raž, ovas, ječam, amarant, kinou. Preporučuje se i upotreba azuki i mungo pasulja, kao i sojine klice. Zeleno povrće je takođe bitno u ishrani. Treba izbegavati skrobno gomoljasto povrće (slatki krompir, jam, krompir). Dok se šargarepa, paškanat, repa i cvekla mogu normalno konzumirati. Svi rafinisani i koncentrisani šećeri kao i voće podstiču rast gljivica u telu  te ih treba izbegavati, jedino prihvatljiv zaslađivač je lišće biljke stevije.

Što se tiče proteina životijskog porekla treba biti obazriv. Većina mlečnih proizvoda , jaja, crveno meso imaju sastojke koje podstiču razvoj gljivica te nisu preporučljivi za ishranu osobe koja ima kandidijazu. Jedino prihvatljivo je upotreba ribe i piletine i to samo ukoliko se u njihovom uzgoju ne primenjuju antibiotici. Neke od fermentisane hrane (kvasci i maja) mogu podsticati razvoj gljivica u digestivnom traktu. Miso, soja sos, tempeh i tofu iako su fermentisana hrana mogu se tolerisati povremeno i u maloj količini. Preporučljivo je malo ih skuvati. Konzumiranje sirovih ukiseljenih namirnica( alge, beli luk, povrće, kupus) se toplo preporučuje jer one pomažu razvoj acidofilnih kultura u sistemu za varenje. Pivski kvasac, kvasne hlebove, kao i obično sirće i alkoholna pića treba izbegavati. Prirodno dizano kiselo testo od integralnog raženog brašna može koristiti kao i visokokvalitetno sirće.

Preporučeno je da osobe sa kandidijazom upotrebljavaju što manje( orašastih plodova, semenki, avokado, ulja). Izuzetak su lan i laneno ulje, orugano ulje, ulje grejfruta, ulje žutog noćurka, kokosovo ulje, omega3 –riblje ulje. Ova ulja mogu inhibirati rast gljivica te su preporučljivi. Ekstra devičansko maslinovo ulje je takodje veoma preporučljivo.

Beli luk ima izuzetne antivirusne i antigljivična svojstva, a ne narušava zdravu stomačnu floru. Preporučeno je pola čena dnevno, dva puta u toku dana, pre jela. Ukoliko sirov beli luk ima prejak ukus, postoje proizvodi na bazi belog luka.

Alge imaju važnu ulogu u lečenju kandidijaze. Morsko povrće sadrži selen i druge minerale za obnovu imuniteta.

Neki od recepata koji vam mogu pomoći pri lečenju kandide

Recept 1

50g kamilice

50g sladića

50g maslačak list

50g pelina

25g cimeta

Sa 800ml vrele vode preliti dve velike kašike čajne mešavine,skloniti sa šporeta ostaviti da stoji 15 min. Procediti popiti u toku dana.

Recept 2

50g majčine dušice

50g origana

50g nevena

50g hajdučke trave

80g žalfije

Pola litra vode staviti da provri,u to dodati 1 kašiku žalfije i kuvati tačno 3 minuta, skloniti sa šporeta, dodati 2 kašike čajne mešavine, poklopiti, ostaviti da stoji 5 min, procediti i piti 1 solju ujutru na prazan želudac, a ostatak u toku dana, uz to konzumirati kokosovo ulje 3 puta po jednu malu kašiku.

Recept 3

50g nevena

30g virka

50g sremuši

50g vranilove trave

30g uve

Sa 800ml vrele vode preliti dve velike kašike čajne mešavine, skloniti sa šporeta ostaviti da stoji 15 min. Procediti popiti u toku dana.

Recept 4

Čaj od karanfilića

250ml vrele vode , 2-3 karanfilića, ostaviti da stoji 15 min, procediti, i piti 3 puta u toku dana po jednu šolju.

Može se kombinovati sa jabukovim sirćetom. U šolju pripremljenog čaja dodati dve kašike jabukovog sirćeta.

Recept 5

Ekstrat ili ulje limuna, beli luk tinktura, ulje žutog noćurka, omega 3 kiseline

U toku dana naizmenično koristiti preparate.